• Warto wiedzieć, jaki wybrać miód.

O tym, że miód jest doskonałym lekarstwem nie trzeba nikogo  przekonywać.  Nie każdy jednak wie, że dzieci do lat 3 nie powinny spożywać tego słodkiego specyfiku a jedzenie miodu bez umiaru może być szkodliwe. Leczenie miodem np. alergii powinno odbywać się pod nadzorem lekarza.

  • Jaki miód  na jakie schorzenia 

- Alergie, katar sienny - miód wielokwiatowy, pochodzący z nektaru różnych kwiatów. Najlepiej z okolic zamieszkania osoby z alergią.
- Nadkwasota żołądka, zaburzenia przewodu pokarmowego, nerek i dróg moczowych - miód akacjowy.
- Przeziębienia, stany niepokoju - miód lipowy. Działa uspokajająco i antyseptycznie.
- Schorzenia  na tle miażdżycowym, dieta antynowotworowa - miód gryczany. Zawiera znaczną ilość magnezu, polecany na zrastanie się kości po złamaniach.
- Choroby żołądka, zaburzenia trawienia, choroby jelit, nerek i dróg moczowych oraz choroby wątroby - miód mniszkowy.
- Schorzenia oskrzeli, zatok, kaszel, przeziębienie - miód malinowy. Działa rozgrzewająco i kojąco. Skuteczny w stanach osłabienia.
- Schorzenia mięśnia sercowego - miód rzepakowy.
- Zaburzenia dróg moczowych i gruczołu krokowego (prostaty) - miód wrzosowy. Profilaktycznie zalecany panom po trzydziestce.
- Schorzenia górnych dróg oddechowych - miód  spadziowy z drzew liściastych.
- Anemia, rekonwalescenci po ciężkich chorobach, operacjach, nerwice serca, miażdżyca, przeziębienie. Choroby układu oddechowego, zaparcia - miód spadziowy z drzew iglastych. Posiada właściwości antyseptyczne.
- Przewlekłe stany zapalne nerek, moczopędny, przeciwzapalny - miód bławatkowy.