SPOSÓB NA CHRYPKĘ

CYTRYNA

Właściwości zdrowotne :

Cytryna ułatwia przyswajanie przez organizm żelaza niezbędnego do wytwarzania czerwonych ciałek krwi. Pobudza wydzielanie hormonu tarczycowego ? tyroksyny- ułatwiającego spalanie tłuszczów. Picie wody z cytryną ma korzystne działanie przy schorzeniach sercowych, infekcjach płucnych, oskrzelowych i jelitowych, a także przy nadciśnieniu tętniczym, zapaleniu oskrzeli, dmie oraz łamliwych paznokciach.

 100 g cytryny zawiera średnio:

  • cynk ? 0,025 mg
  • Wapń ? 25 mg
  • Fosfor ? 14 mg
  • Magnez ? 6 mg
  • Żelazo ? 0,4 mg
  • Sód ? 1 mg

100 g cytryny zawiera średnio:

  • witamina A ? 2 mg
  • witamina  B1 ? 0,02 mg
  • witamina B2 ? 0,01 mg
  • witamina  PP ? 0,1 mg
  • witamina C ? 31 mg

Wartość energetyczna:  24 kcal i 100 kJ

Cytronada

Przygotowanie:

Pokroić cytrynę na plasterki i włożyć do wody lub sok z cytryny wymieszać z pół szklanki przegotowanej wody posłodzonej łyżeczka cukru.

Stosowanie:

Pić w przypadku wymiotów i  gorączki.

Czy wiesz, że :

-         Nawet najobfitsza kolacja popita z sokiem z cytryny nie będzie długo zalegać w żołądku.

-         Chrypkę i drapanie w gardle można wyleczyć płukając  je sokiem z buraka ćwikłowego  z odrobina octu lub soku z cytryny.