Wartość zdrowotna:

Wiśnie ułatwiają wiązanie i wydalanie z organizmu toksyn, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Poprawiają  apetyt, regulują trawienie.

 100g wiśni średnio zawiera:

 100g wiśni średnio zawiera:

 Wartość energetyczna:

100 g wiśni to : 53 kcal

 Wiśnie w soku własnym

Wiśnie  wydrylować, przełożyć do garnka, dodać cukier i na małym ogniu doprowadzić do zagotowania, ostrożnie mieszając drewnianą łyżką. Odstawić z ognia i zebrać szumowiny. Zbieranie szumowin powtórzyć kilka razy aż przestaną się tworzyć. Gorące wiśnie nałożyć do słoików, zamknąć, przykryć kocem i tak zostawić do całkowitego wystygnięcia.

 Czy wiesz, że :

Szypułki owocowe używane są jako środek moczopędny przy obrzękach, kamicy nerkowej oraz jako środek przeciw biegunce.