Wartość zdrowotna:

Wiśnie ułatwiają wiązanie i wydalanie z organizmu toksyn, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Poprawiają  apetyt, regulują trawienie.

 100g wiśni średnio zawiera:

  • witamina A ? 564 j.m.
  • witamina B1 ? 45 mg
  • witamina B2 ? 55 mg
  • witamina C ? 12 mg
  • witamina PP ? 364 mg

 100g wiśni średnio zawiera:

  • fosfor ? 0,11 mg
  • magnez ? 8 mg
  • wapń ? 16 mg
  • żelazo ? 0,4 mg

 Wartość energetyczna:

100 g wiśni to : 53 kcal

 Wiśnie w soku własnym

  • 1 kg wiśni
  • 25 dag cukru

Wiśnie  wydrylować, przełożyć do garnka, dodać cukier i na małym ogniu doprowadzić do zagotowania, ostrożnie mieszając drewnianą łyżką. Odstawić z ognia i zebrać szumowiny. Zbieranie szumowin powtórzyć kilka razy aż przestaną się tworzyć. Gorące wiśnie nałożyć do słoików, zamknąć, przykryć kocem i tak zostawić do całkowitego wystygnięcia.

 Czy wiesz, że :

Szypułki owocowe używane są jako środek moczopędny przy obrzękach, kamicy nerkowej oraz jako środek przeciw biegunce.