Wartość zdrowotna:
Wiśnie ułatwiają wiązanie i wydalanie z organizmu toksyn, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Poprawiają apetyt, regulują trawienie.
100g wiśni średnio zawiera:
- witamina A ? 564 j.m.
- witamina B1 ? 45 mg
- witamina B2 ? 55 mg
- witamina C ? 12 mg
- witamina PP ? 364 mg
100g wiśni średnio zawiera:
- fosfor ? 0,11 mg
- magnez ? 8 mg
- wapń ? 16 mg
- żelazo ? 0,4 mg
Wartość energetyczna:
100 g wiśni to : 53 kcal
Wiśnie w soku własnym
- 1 kg wiśni
- 25 dag cukru
Wiśnie wydrylować, przełożyć do garnka, dodać cukier i na małym ogniu doprowadzić do zagotowania, ostrożnie mieszając drewnianą łyżką. Odstawić z ognia i zebrać szumowiny. Zbieranie szumowin powtórzyć kilka razy aż przestaną się tworzyć. Gorące wiśnie nałożyć do słoików, zamknąć, przykryć kocem i tak zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Czy wiesz, że :
Szypułki owocowe używane są jako środek moczopędny przy obrzękach, kamicy nerkowej oraz jako środek przeciw biegunce.