TRUSKAWKA

100 g truskawki zawiera:

  • Witamina C - 60  mg
  • Witamina  B2 - 100 mcg
  • Witamina B1 - 30 mcg
  • Witamina  B3 - 30 mcg

 Zawartość wody - 90 %

Zawartość cukru w 100 G owoców ? 7 mg

Zawartość kalorii - 38

 Właściwości lecznicze:

Truskawka ma działanie wzmacniające, ściągające, przeciwbiegunkowe, krwiotwórcze, moczopędne i wzmacniające. Reguluje pracę wątroby i wydzielanie żółci, pobudza łaknienie.

  Czy wiesz, że :

  • Jedna porcja truskawek (200- 250 g) świeżych truskawek pokrywa dobowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę C.
  •  Truskawki mogą jadać diabetycy, bo zawierają one łatwo przyswajalne cukry w niedużych ilościach.
  •  Częściowo nadpsute owoce zawierają toksyczne substancje powstałe w procesie gnicia i rozwoju pleśni.
  •  Truskawki u niektórych osób wywołują reakcje alergiczne. Osoby uczulone mogą spróbować jeść truskawki ze śmietaną, która łagodzi alergeny.

 Truskawkowa elegancja

10 truskawek  wybrać nieduże, jednakowej wielkości i wybarwienia owoce. Odszypułkować, umyć, dokładnie osączyć z wody. Wyłożyć do pięknej szklanej wazy, misy lub salaterki.  Cukier puder, idealnie sypki podać w srebrnej cukiernicy. W szklanym, przeźroczystym dzbanuszku podać  12 procentową śmietankę. Jeść truskawki polane śmietaną i fantazyjnie posypane cukrem pudrem.