TRUSKAWKA
100 g truskawki zawiera:
- Witamina C - 60 mg
- Witamina B2 - 100 mcg
- Witamina B1 - 30 mcg
- Witamina B3 - 30 mcg
Zawartość wody - 90 %
Zawartość cukru w 100 G owoców ? 7 mg
Zawartość kalorii - 38
Właściwości lecznicze:
Truskawka ma działanie wzmacniające, ściągające, przeciwbiegunkowe, krwiotwórcze, moczopędne i wzmacniające. Reguluje pracę wątroby i wydzielanie żółci, pobudza łaknienie.
Czy wiesz, że :
- Jedna porcja truskawek (200- 250 g) świeżych truskawek pokrywa dobowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę C.
- Truskawki mogą jadać diabetycy, bo zawierają one łatwo przyswajalne cukry w niedużych ilościach.
- Częściowo nadpsute owoce zawierają toksyczne substancje powstałe w procesie gnicia i rozwoju pleśni.
- Truskawki u niektórych osób wywołują reakcje alergiczne. Osoby uczulone mogą spróbować jeść truskawki ze śmietaną, która łagodzi alergeny.
Truskawkowa elegancja
10 truskawek wybrać nieduże, jednakowej wielkości i wybarwienia owoce. Odszypułkować, umyć, dokładnie osączyć z wody. Wyłożyć do pięknej szklanej wazy, misy lub salaterki. Cukier puder, idealnie sypki podać w srebrnej cukiernicy. W szklanym, przeźroczystym dzbanuszku podać 12 procentową śmietankę. Jeść truskawki polane śmietaną i fantazyjnie posypane cukrem pudrem.