MALINA
Własności lecznicze
Malina ma działanie napotne, przeciwgorączkowe i przeciwbiegunkowe.
Owoce stosowane są w chorobach przeziębieniowych : grypa, angina. Stosuje się odwary zarówno doustnie, jak i do płukania jamy ustnej czy gardła.
Napar z kwiatów i liści można stosować zewnętrznie przeciwko wągrom i opryszczkom. Maliny używane są też przy leczeniu miażdżycy tętnic i nadciśnieniu.
100g malin zawiera średnio:
- wapń ? 35 mg
- fosfor ? 33 mg
- żelazo ? 0,8 mg
- magnez 12 mg
100g malin zawiera średnio:
- witamina A ? 114 j.m.
- witamina B1 ? 0, 02 mg
- witamina B2 ? 0,06 mg
- witamina C ? 31, 1 mg
- witamina PP ? 0,3 mg
Wartość energetyczna:
100 g malin to : 46 kcal.
100g malin zawiera średnio:
- 1 g - białko
- 9 g - węglowodany
- 1 g - tłuszczu
Czy wiesz, że:
- Maliny mogą spowodować uczulenie u dzieci (wysypka skórna). Trzeba wówczas wykluczyć je z jadłospisu i leczenia. Owoce malin nie są wskazane w zapaleniu nerek.
- Napar sporządzony z 5 g suchych owoców malin (zalać 100 ml wrzącej wody) pity gorący skuteczny jest przy przeziębieniach z gorączką. Jest doskonałym środkiem napotnym, obniżającym ciepłotę ciała.