MALINA

Własności lecznicze

Malina ma działanie napotne, przeciwgorączkowe i przeciwbiegunkowe.

Owoce stosowane są w chorobach przeziębieniowych : grypa, angina. Stosuje się odwary zarówno doustnie, jak i do płukania jamy ustnej czy gardła.

Napar z kwiatów i liści można stosować zewnętrznie przeciwko wągrom i opryszczkom. Maliny używane są też przy leczeniu miażdżycy tętnic i nadciśnieniu.

100g malin zawiera średnio:

  • wapń ? 35 mg
  • fosfor ? 33 mg
  • żelazo ? 0,8 mg
  • magnez 12 mg

 100g malin zawiera średnio:

  • witamina A ? 114 j.m.
  • witamina B1 ? 0, 02 mg
  • witamina B2 ? 0,06 mg
  • witamina  C ? 31, 1 mg
  • witamina PP ? 0,3 mg

 Wartość energetyczna:

100 g malin to : 46 kcal.

 100g malin zawiera średnio:

  • 1 g  - białko
  • 9 g  - węglowodany
  • 1 g -  tłuszczu

 Czy wiesz, że:

  • Maliny mogą spowodować uczulenie u dzieci (wysypka skórna). Trzeba wówczas wykluczyć je z jadłospisu i leczenia. Owoce malin nie są wskazane w zapaleniu nerek.
  • Napar sporządzony z 5 g suchych owoców malin  (zalać 100 ml wrzącej wody) pity gorący skuteczny jest przy przeziębieniach z gorączką. Jest doskonałym środkiem napotnym, obniżającym ciepłotę ciała.